Wat is een “shampoobar”?
Een ‘shampoobar’ is een stevige bar dat wordt gebruikt voor het wassen van haar, in plaats van vloeibare shampoo. Er zijn verschillende soorten shampoobars zoals: haarzeep en vaste shampoo.
Haarzeep
Haarzeep is gemaakt op dezelfde manier als een lichaamszeep, door verschillende oliën en andere ingrediënten te combineren die zeep kunnen maken.
Vaste Shampoo
Een vaste shampoo is geen zeep. Het wordt net zo gemaakt als een vloeibare shampoo met een wasmiddel erin, maar dan zonder water.
Waarom zou ik voor een shampoo bar kiezen?
1. Geen plastic
Elke jaar wordt er een enorme hoeveelheid plastic flessen geproduceerd. Een gedeelte daarvan wordt na gebruik gerecycled, maar plastic kan maar een paar keer worden gerecycled omdat de kwaliteit van het materiaal verslechterd. Hierdoor is het in werkelijkheid geen recycling, maar ‘down-cycling’. Shampoobars daarentegen, zijn in papier gewikkeld of zitten in een kartonnen doos. Door gebruik te maken van shampoo en conditionerbars, in plaats van hun vloeibare tegenhangers, kunnen we het gebruik van plastic flessen/verpakking verminderen. Hopelijk maken meer mensen de overstap naar bars.
2. Het heeft een lage ecologische voetafdruk.
Omdat shampoo en conditioner bars veel kleiner zijn dan vloeibare producten, hebben ze tijdens het transport veel minder ruimte nodig, wat ook veel minder brandstof betekent.
3. Shampoobars zijn heel handig.
Shampoobars nemen veel minder ruimte in je bagage, of bij je volgende kampeertrip.
Is haarzeep of vaste shampoo beter?
Er zijn veel factoren waarmee je rekening kunt houden om deze beslissing te maken.
Of een haarzeep of vaste shampoo beter voor je is hangt af van je haar, je huid, je waarden, en zelfs de waterhardheid.
Voor de een is een bepaalde haarzeep het beste, maar voor een ander is een vaste shampoo de beste oplossing.
Als je nog niet de beste haarzeep hebt gevonden die voldoen aan jouw behoeften, lees dan hieronder: ‘hoe vindt je de juiste haarzeep?
Kan ik mijn shampoobar ook voor mijn lichaam gebruiken?
Over het algemeen, kun je alle shampoobars ook voor je lichaam gebruiken. Dat is vooral heel handig als je op reis bent en ruimte wilt besparen in je bagage. Voor dagelijkse, of regelmatig gebruik, raden wij je aan om de shampoo bar alleen voor je haar te gebruiken omdat deze speciaal voor bepaalde haartypes is gemaakt en de huid op de langere termijn andere eisen stelt.
Er zijn sommige haarzepen die speciaal zijn gemaakt voor gebruik op haar en lichaam:
Rhassoul & Salt Hair & Body Soap Bar (voor gevoelige huid en hoofdhuid)
3-in-1 Travel soap (perfect voor haar, huid, handen, gezicht, en bevat ook een geur-verdrijvend effect).
Hoe gebruik ik een shampoo bar?
Met zowel haarzeep als vaste shampoo is het belangrijk om je haar echt helemaal nat te maken. Maak de haarzeep ook daarna nat, maar houd het heel kort onder water. Dan heb je twee mogelijkheden:
- Schuim de zeep op tussen je handen: net zoals je doet met een stuk zeep wanneer je je handen begint te wassen. Leg dan de shampoobar opzij en verdeel schuim over je haar.
- Wrijf de shampoobar over je hoofd: gebruik de shampoo bar recht op je hoofd en wrijf deze in grote ronddraaiende bewegingen. Leg het dan opzij.
Schuim verder op door met je vingers te kneden. Maar eerst schuim op je hoofd en verdeel het daarna verder over het haar.
Als je denkt dat het niet genoeg schuimt, spoel het haar af en herhaal het proces. Het is mogelijk dat het de tweede keer beter gaat schuimen. Vaste shampoos schuimen meestal meer dan haarzepen.
Het is wel belangrijk te weten om maar een klein beetje te gebruiken, want het resultaat zal niet goed zijn als er teveel van de shampoobar wordt gebruikt.
Spoel dan goed uit.
Hoe kan ik overstappen van een vloeibare shampoo naar een shampoobar?
Als je haar en hoofdhuid gewend zijn aan dagelijkse wasbeurten met een vloeibare shampoo, kan het overstappen naar een shampoobar een overgangsfase hebben. Het is ook mogelijk dat je niet tevreden zult zijn met het resultaat na de eerste keer. Hier zijn een paar tips om de overgang makkelijker te maken.
Als je hiervoor regelmatig gebruik hebt gemaakt van een ‘gewone’ shampoo, die SLS bevat, is het mogelijk dat je hoofdhuid eraan gewend is om veel oliën te produceren. Dit gebeurt heel vaak omdat de shampoo zo reinigend is, dat het heel veel van de oliën wegneemt die door de hoofdhuid worden aangemaakt om het haar te beschermen. Daarom moeten veel mensen hun haar dagelijks wassen. De hoofdhuid probeert het oliepeil te behouden, terwijl de shampoo veel weg neemt. Shampoobars kunnen ook SLS bevatten (sommige van het merk Lush bijvoorbeeld), maar alle shampoobars die je bij Oodles and Pinches vindt zijn helemaal vrij van SLS.
Om langzaam een haarverzorgingsroutine met een shampoobar te kunnen opbouwen, raden wij je aan om met een vaste shampoo te beginnen. Die bevatten ook stoffen die actief zijn aan de oppervlakteoppervlakte zoals vloeibare shampoos, maar zijn veel zachter dan SLS.
Hier vind je alle vaste shampoo soorten.
Het is belangrijk om spaarzaam om te gaan met vaste shampoos (lees ‘hoe gebruik ik een shampoobar?”).
Je zult zien dat je na verloop van tijd je haar niet meer dagelijks hoeft te wassen. Je kunt proberen de tijd tussen je wasbeurten langer te maken.
Na een paar weken minder wassen met een vaste shampoo, kun je dan beslissen of je naar een haarzeep wil overstappen. De haarzeep neemt zelfs nog minder van de oliën weg terwijl je schoon haar krijgt.
Vergeet niet om ook over azijnspoeling te lezen. Dit kan het resultaat van je haarzeep sterk beïnvloeden.
Hoe bewaar ik een shampoobar? Waar plaats ik de shampoobar?
Het is erg belangrijk om de shampoobar op een juiste manier op te bergen om deze langer mee te laten gaan. Haarzepen, vaste shampoos en conditionerbars moeten na gebruik volledig drogen. Dus zorg ervoor dat de zeepdoos geen permanente opbergplaats is voor de haarzeep, want deze blijft altijd vochtig. De shampoobar kan hierdoor erg zacht worden, zelfs slijmerig. Bij de eerstvolgende keer dat je de shampoobar gebruikt, zal er teveel van de verschillende producten in je haar terecht komen die vervolgens worden weggespoeld.
Plaats je shampoo en conditionerbar op een zeepbankje. Het beste zeepbakje zorgt voor veel lucht van alle kanten. Een stevig zeepbakje met een gat, of zelfs zonder gat is niet de beste optie. De bar heeft zelfs op de bodem meer luchtruimte nodig. Die twee opties zijn echt heel goed:
Zorg ervoor dat je het zeepbakje of loofah disque in een goed geventileerde ruimte zet waar het niet in aanraking komt met water uit de douche.
Rechthoekige haarzepen kunnen gemakkelijk op hun korte kant gezet worden, want op die manier drogen de grotere oppervlakken sneller.
Hoe vind ik de juiste shampoobar?
De vraag die nu gesteld kan worden is: Welke shampoobar past het beste bij mij? Hoe vind ik de juiste shampoobar?
Is je haar gewend aan vloeibare shampoos (met SLS)? Dan raad ik je aan om met een vaste shampoo te beginnen. Je kunt ook met een haarzeep beginnen, maar houd dan rekening met een mogelijke overgangsfase. Een haarspoeling is ook handig om te gebruiken, want bij gebruik van een haarzeep wordt het haar gladder.
Gebruik je al een haarzeep? Lees dan hier over alle haarzeep sorten!
Alle shampoobars die je hier zult vinden zijn dierproefvrij, wat betekent dat ze nooit op dieren zijn getest (alleen op mensen…). De meeste shampoobars zijn ook vegan. De enige niet-veganistische ingrediënten die in onze producten zijn toegestaan zijn honing en bijenwas. In geen van onze shampoobars vind je andere dierlijke ingrediënten.
Alle shampoobars zijn vrij van natrium laureth sulfaat, en natrium lauryl sulfaat. Alle haarzepen zijn ook sulfaatvrij. De vaste shampoos van Rosenrot bevatten natrium lauryl sulfoacetaan (Lathanol ®, non-sulfaat). Nelumbo Kosmetik en SeifenDealer gebruiken natrium cocosulfaat. Vind hier alle sulfaatvrije shampoobars.
Shampoobar Overzicht
In de shampoobar overzicht, kun je aan de rechter zijde van de websitepagina een paar filteropties zien zoals: merk, duurzaamheidswaarde, geur, haartype… Je kunt al deze filters combineren. Dit betekent dat je, als voorbeeld, voor veganistisch, droog haar, en ongeparfumeerd kunt kiezen.
Haartype en Haarkleur
Heel veel shampoobars kun je gebruiken voor diverse haartypes en haarkleuren. Maar, er zijn ook sommigen die alleen bedoeld zijn voor specifieke haarkleuren. Bijvoorbeeld, de groene tee shampoobar is niet bedoeld voor mensen met blond haar, maar meer bedoeld voor mensen met donker haar. De haarkleuren zitten in hetzelfde filter als de haartypes. Je kunt in deze filter meerdere haartypes/haarkleuren kiezen.
Waterhardheid
De hardheid van het water heeft helaas invloed op het resultaat van het wassen van je haar. Hard water kan je haar wat stijf maken. In combinatie met haarzeep kan het zelfs tot een plakkerig of stoffig gevoel leiden.
Shampoobar probleemoplossen
Shampoobar laat zeepresten achter
Je hebt minder hoeveelheid shampoobar nodig dan wanneer je een vloeibare shampoo gebruikt. Als je witte zeepresten in je haar of op je haarborstel vindt, probeer dan minder van de shampoobar te gebruiken. Volg deze stappen: maak je haar helemaal nat, wrijf de shampoobar 3 tot 4 keer over je hoofd en leg de bar dan weg. Kneed de shampoo met je handen in je hoofdhuid en haar en spoel daarna goed uit.
Als alternatief, kun je de shampoobar tussen je handen opschuimen in plaats van op je hoofd. Verdeel vervolgens het schuim over je natte haar.
Je hebt niet veel schuim nodig om je haar goed te wassen!
Extra tip: ben je gewend om je haar te föhnen, probeer dan na het wassen je haar meer tijd te geven om te drogen, voordat je gaat föhnen. Gebruik alleen de lage of tussenin luchtstand.
Haar voelt wasachtig of plakkerig
Het is mogelijk dat door een opbouw van zeepresten je haar wasachtig of plakkerig voelt. Om dit te voorkomen, kun je een wasbeurt met zuiveringszout gebruiken en bij toekomstige wasbeurten met de shampoobar, de hoeveelheid verminderen (lees “shampoobar laat zeepresten achter”).
Een spoeling met appelciderazijn kan ook helpen om het plakkerige of wasachtige gevoel uit het haar te krijgen. Als je een haarzeep gebruikt en het blijft plakkerig aanvoelen, ongeacht hoe vaak je probeert het te verbeteren, overweeg dan om een tijdje over te schakelen naar een vaste shampoo.
Shampoobar droogt mijn haar uit
Wanneer je voor de eerste keer met een shampoobar begint, hoort er vaak een overgangsfase bij. Je haar moet leren de resten van de vloeibare shampoo te verwijderen. In het begin van dit proces, is het mogelijk dat je haar vettig wordt, of zelfs droger dan daarvoor.
Je kunt ook proberen om minder vaak je haar te wassen, of de tijd tussen wasbeurten te langer te maken. Voeg eventueel een azijnspoeling toe, of gebruik een conditioner. Je kunt in plaats daarvan ook een tijdje proberen om een shampoobar voor droog haar te gebruiken.
Een ander idee is om een heel klein beetje olie te gebruiken na het wassen van je haar, als je haar handdoekdroog is. Ik bedoel dan niet te zeggen: wrijf je haar droog met een handdoek, maar knijp het water voorzichtig uit met een handdoek om knopen te voorkomen. Wrijf vervolgens een paar druppels olie tussen je handen en verdeel het dan gelijkmatig over je haar, meestal over de lengte.
Shampoobar is heel snel opgebruikt.
Met de meeste shampoobars heb je maar een heel klein beetje nodig per keer. Maak je haar helemaal nat, wrijf de shampoobar 3 tot 4 keer over je hoofd en legde shampoobar dan weg. Kneed met je handen de shampoo in je hoofdhuid en haar en spoel daarna goed uit.
Het is belangrijk om de shampoobar ergens op te bergen waar geen waterdruppels bij kunnen komen. De shampoobar moet van alle kanten volledig kunnen drogen, anders wordt het zacht en spoelt het te snel weg. Gebruik een zeepbakje dat veel ruimte biedt voor afstromend water en luchtstroom van onderaf. Een loofah disque is ook een geweldige en goedkope optie.
Bewaar je shampoobar niet in een zeepdoos! Deze zijn alleen voor op reis en de bar moet helemaal droog zijn voordat je de shampoobar erin plaatst.
Bijvoorbeeld: ik heb lang haar (halverwege mijn rug). Als ik Rosenrot ShampooBit voor elke wasbeurt gebruik, gaat het ongeveer 35 tot 40 wasbeurten mee.
-
Waardering 5.00 uit 5
Kokos Shampoo Bar
7,95€De Coconut Shampoo Bar van HelemaalShea, met zijn tropische geur, is geschikt voor elk haartype. Gemaakt met kokosolie, aloë vera en haver, reinigt het je haar zacht en laat het zacht en gehydrateerd achter. Verpakt in plasticvrije materialen is het een duurzame keuze voor gezond haar.
-
Waardering 5.00 uit 5
Shampoo Bar Meer Volume
7,95€Handgemaakte Shampoo Bar met amlapoeder en Epsomzout voor haar dat licht en natuurlijk voller aanvoelt.
Plasticvrij en milieuvriendelijk. -
Waardering 5.00 uit 5
Shampoo bar voor alle haartypen
7,95€Handgemaakte Shampoo Bar All Hair Types met lavendel-, rozemarijn- en cederhoutolie. Plasticvrij, milieuvriendelijk en veelzijdig.
-
Waardering 5.00 uit 5
Lavendel Rozemarijn Haarzeep
9,95€Handgemaakte haarzeep met natuurlijke etherische oliën voor een frisse, kalmerende reiniging.
Geschikt voor alle haartypes.